top of page
Single post

BASIC WARDROBE.


Jag får många frågor gällande garderobsrensning och tänkte därför ge lite tips & råd på hur man enklast skapar den bästa basgarderoben. Om du tar dig tid att ordna upp i detta med jämna mellanrum (t.ex. 2 ggr/år inför vår och höst) kommer du se hur kul det är och det blir även lättare att få en klar och tydlig översikt kring vad du faktiskt äger i klädväg! Så... Here we go!

1. Totalrensa din garderob.

Töm hela innehållet i din garderob och jobba dig igenom plagg för plagg med kritiska ögon. Vad skall du behålla och vad bör slängas? Om du inte använt ett plagg de senaste 2 åren kommer du garanterat inte göra det i framtiden heller. Laga en hög med kläder som skall ges bort till vänner eller eventuellt skänkas till välgörenhet. Våga inse att kläder inte varar för evigt och kasta plagg med noppor/slitage. En garderob skall inte innehålla för mycket, men det som hänger där skall ha en motiverad plats. Glöm inte att även underklädesgarderoben behöver en uppdatering då och då. Detta är plagg du inte skall ha för länge. Acceptera inte kanter som skär in eller obekväma material på det du bär närmast huden.

2. Se närmare på vilken passform som klär dig.

Rensa bort kläder som inte är flatterande för din kropp, jeansen som du köpte för små som du väntar på att komma i, eller skjortan som saknar en knapp, fixa det NU eller kasta.

3. Skriv en KÖP-LISTA.

Se över innehållet du valt att behålla, vad saknas? Vad behöver du? Tänk helhet. Om du planerar dina köp slipper du begå misslyckade impulshandlingar. Bestäm dig för att sluta köpa billiga, konstiga toppar i sista sekunden som snodde pengarna för den där skjortan du egentligen behövde. Skriv ner köp-listan i din telefon, den hjälper dig att hålla fokus. Bestäm dig även för att inga köp borde gå förbi det som står på listan.

Att tänka på när du skriver KÖP-LISTA:

Basplagg är grunden i varje garderob. Det är tidlösa och klassiska plagg som du kan kombinera på många sätt och som du använder ofta, därför är det smart att investera i god kvalitet så de håller länge. Tänk "PPA" (pris per användning). Lägg alltså mer pengar på det som kommer användas flitigt och mindre på det som används sällan. Med en god basgarderob är du half-way there! Du kommer tacka dig själv den dag du står där med klädångest och faktiskt har den perfekta t-shirten eller den perfekta kashmirtröjan. Ett par välsittande (svarta) jeans till det och du är välklädd, cool och alltid rätt. Ta även tid på dig att göra dessa köp, du behöver inte inskaffa allt på en gång. Eventuellt ta hjälp av en Personal Shopper som som har ett öga för det där med wardrobe essentials.

4. Klä dig efter din ålder.

Det går alltid att klä sig chict och snyggt oavsett ålder. Är du vuxen så var försiktig med sådant som man lätt förknippar med ungdomar: volanger, rosa, överdrivet med accessoarer o.s.v. Kom ihåg att det mest ocoola som finns är att klä sig som en tonåring, såvida du inte är en så klart.

Förslag på plagg som borde ingå i en basgarderob:

* Hela och fräsha ensfärgade underkläder i sköna meterial

* T-shirts i basfærger (grått, vitt, svart & marinblått)

* En välsydd dress (jacka + byxa)

* Vita skjortor/blusar

* En skinnjacka

* Ullkappa

* Ett par klassiska svarta pumps med spetsig tå

* Den lilla svarta. (Klänning alltså, eftersom du kan styla den på så många olika sätt.)

* En svart jeans som sitter perfekt

* Vardagsväska av god kvalitet

Hoppas detta var till någon nytta och ta gärna kontakt för att boka tid så hjälper jag dig!

PERSONAL SHOPPING OSLO

bottom of page